maanantai 5. helmikuuta 2018
Markku T. Hyyppä: "Ikääntyvän muistikirja" - ex Libris...
"Ikääntyvän muistikirja", Markku T. Hyyppä, Duodecim, 2018, 159 s.
Markku T. Hyyppä on LKT, neurologian dosentti ja kirjailija, pitkän linjan terveystutkija, Hyyppä on julkaissut lukuisia tiede-, oppi- ja tietokirjoja, esseekokoelmia ja romaanin, (Lievelehti)
©Vivi-Ann Långvik
"Ikääntyvän muisti ei aina toimi. Luvut, nimet ja uudet asiat voivat unohtuvat helposti. Avaimet ovat usein kadoksissa. Ikääntyvän muistin parantamiseksi on olemassa erilaisia menetelmiä mm. ravitsemusta, liikuntaa ja meditaatiota. Kaupan on myös älylääkkeitä, joiden kerrotaan tehostavan aivojen toimintaa. Muistin buustaus eli pikainen edistäminen laitteiden ja tietokoneohjelmien avulla on luonut miljardien markkinat. Tieteellinen näyttö menetelmien vaikutuksista on unohdettu tai syrjäytetty muistin buustauksen huumassa.
Markku T. Hyyppä kertoo ikääntyvän muistikirjassa, mitä tieteellinen tutkimus sanoo ikääntyvän muistin buustauksesta ja hoksaamisen parantamisesta.
Miten muisti toimii ja voiko unohtaminen auttaa muistamista? Kirjassa käsitellään muistin parantamiseen tarjotut älylääkkeet, ravinto ja laitteet sekä niihin liittyvä tämänhetkinen tutkimustieto. Kannattaako pelata muistin buustaukseen suunniteltuja pelejä. Kannattaako adoptoida uusi kieli. Kirjassa muistetaan myös liikunta, musiikki ja kulttuuri," (Takakansi)
Teos sisältää 20 napakkaa, tietopohjaista ja selkeästi kirjoitettua lukua faktaa perustuen nimenomaan tieteelliseen tutkimukseen sekä aihepiirittäisen kirjallisuusluettelon. Hyyppä käsittelee myös uskomuksiin perustuvaa vaihtoehtoista totuutta, "vippaskonsteja", lähinnä teollisuuden tai palveluiden tarjoajan kukkaroa lihottavia, mutta käyttäjiään rahastavia "oikoteitä".
Kirjailija painottaakin tieteellisiä tutkimustuloksia esitellessään, että muistista ja yleensä omasta kunnostaan kannattaa tietysti pitää huolta aina, mutta viimeistään keski-iästä alkaen. Hän luettelee myös yhdeksän tärkeintä riskitekijää prosenttiosuuksineen dementian kehittymisessä.
Ikääntyminen ja vanhuus kuulostavat tympeältä, koipommin tuoksuiselta ja ikävältä. Totta! Jos näin ajattelet: ikävä kyllä se on ainoa tunnettu tapa elää pitkään. Tämä Hyypän teos onkin asiapitoisuudessaan varsin vakuuttava tietopaketti kaikille meille asiasta kiinnostuneille ja itsestään huolehtiville elämän ketjun eri vaiheissa matkaamme taittaville. Pokkeuksena säännöstäni: suosittelen lämpimästi; tieto ei lisää tuskaa!
Lisäbonuksena jaan Hyypän kanssa myös tämän yhteisen mieltymyksen ja empiirisesti todistetun faktan: - Itse laitan espresson buustauslistan kärkeen, eikä se johdu pelkästään mieltymyksestäni, vaan kahvin vaikutus perustuu tieteelliseen näyttöön. - Kahvin buustausvaikutus on lyhyt. - Toisaalta kahvin yleiset terveysvaikutukset on todettu kiistattomiksi. Kahvin juonti jarruttaa useimpien kansantautien ilmaantumista, eikä kahvi kohtuullisesti nautittuna aiheuta vakavia haittavaikutuksia. Kahvin puute voi niitä aiheuttaa, mutta kuppi kahvia korjaa harmitukset. Käynnistyn vasta aamupressoni potkaisemana, ja muistini alkaa pelata:)
- Islannin Eddassa ja saagoissa kerrotaan, että korpit Hugin (ajatus) ja Munin (muisti) toimivat ylijumala Odinin neuvonantajina. Ne lensivät joka aamu maailman ääriin ja toivat keskipäivällä tietonsa isännälleen.
Missä sinun ajatuksesi ja muistisi lentävät? Tulevatko korpit heti kotipesään vai eksyvätkö matkalla?
Tähtisilmän pikkutyttösenä esittämä relevantti kysymys kuului muistista keskustellessamme: "Mummo, miten se oikein on, jos ei niitä aivoja käytä, meneekö ne ihan rusinaksi?" Tuttavani, psykologian alan ammattilainen naurahti lempästi tuon kertoessani, jotta voihan sen noinkin sanoa. Kuinka on, päästetäänkö aivomme rusinaksi vai pidetäänkö hoksottimet hollillaan?
Ja nyt harmitusten häivyttämiseksi vastajauhetuista pavuista turautetulle pressolle
kipittää:
Muistan, siis olen olemassa:
VastaaPoistaTämän kirjan kohdalla kävi niin, että mies toi sen kirjastosta ja luimme peräkkäisinä iltoina sen. Erinomainen teos, keskustelua olisi riittänyt ja hienoa, että sinäkin avasit taas oman näkökulmasi tähän mainioon ja tärkeään kirjaan. Kiitos!
Jos kiinnostaa, niin samaisen tekijän vuodelta 2013 teos 'Kulttuuri pidentää ikää' on minun mielestäni myös oivallinen, kuten monet muutkin Markun teokset.
Kiitos Cara kommentistasi ja kirjavinkistä, varaukseen meni:)
PoistaKaikenlaista huuhaata ja vippaskonsteja on tarjolla runsain mitoin, mutta ja juuri siksi Hyypän lukijaystävällistä asiatekstiä, joka pohjautuu tutkimuksiin on silkka ilo lukea ja tästä riitti jutunjuurta meilläkin.
Piti ihan miettiä, mistä Hyyppä on minulle tuttu, mutta olenkin lukenut hänen teoksensa Kulttuuri pidentää ikää, josta tykkäsin kovasti. Kiitos tästä postauksesta, uskon että tämä olisi todella mieluisaa luettavaa. Ihana tuo pikkuisen kommentti muistista!
VastaaPoistaHyypän tekstissä on miellyttävää sekin, ettei hän osoittele sormella vain yhteen suuntaan, vaan lataa faktoja pöytään ja jättää lukijalleen tilaa omaan arviointiin ja punnintaan.
PoistaLasten ja imeväisten suusta on kuultu monta hervotonta ja suorasukaista kommenttia, hurmaavan rehellistä ja sanavalmista porukkaa! Kiitos kommentistasi ja aurinkoa viikonjatkollesi:)
Vaikuttaa mainiolta opukselta. Itsekin pidän hyvästä kahvista, huonosta kahvista en pidä.
VastaaPoista:) meille kahvikissoille:)
PoistaLoistavan tuntuinen kirja ja aihe on kyllä sellainen että varmasti koskettaa monia.. Meidän mummo on kova tekemään palapelejä, ristisanoja ja kahviakin menee..aina välillä naureskeleekin ettei hänen muistissa ole vielä mitään vikaa..tai ainakaan hän ei muista sitä:) Vakavasti ottaen, jos ja kun luoja suo että saa elää vanhaksi..kun ei vaan menisi muisti, ajatus ettei tunnistaisi edes niitä omia rakkaitaan on kamala:( Talvista alkanutta viikkoa♥
VastaaPoistaAihe koskettaa meitä kaikkia aikanaan, se vaan pakkaa monesti päättäjiltäkin unhettumaan (se muisti nääs)...
PoistaTeidän mummollahan on ihan asialliset ja hauskat harrasteet ynnä asenne kohillaan:)
Juu-u; tuota samaa toivotaan eikä tuumaakaan anneta ilmatteeks periks'. Hohtavahankista viikonjatkoa:)
Hyvä nimi kirjalla; "muisti on eka joka menee", vitsaillaan kun vanhenemisesta puhutaan. Huonomuistisuus ja höperyys yhdistetään vanhuksiin. Saisi jo moinen mainonta loppua. Vanhenemiseen kannattaa ottaa myönteinen iloinen asenne ❤️Vanhoilla on aikaa tehdä kaikkea kivaa kuten ryystää kahvia ☕️
VastaaPoistaAsiaa Rita A! Sekin pakkaa unohtumaan, jotteivat vanhuksetkaan (kuten eivät nuoretkaan vaan niitä syrjäytyneitä sohvaperunoita) ole tänä päivänä mikään homogeeninen ja hapertunut protoryhmä mummokalsareineen (+ pari painokelvotonta sanaa), vaan niitä pystyyn kuolleta totemipaaluja tulee vastaan jo ihan keski-ikäisissäkin.
PoistaMyönteinen asenne ja kiitollisuus kantavat elämässä pitkälle; oivallista viikonjatketta Sinulle:)
Aina se yksi kuppi kahvia pitää aamuisin juoda, riittää hyvin koko päiväksi.
VastaaPoistaIkääntyminen kuulostaa todella vanhanaikaiselta ja vanhustelu stereotypialta.
Iloa elämään! Pidetään mieli virkeänä ja trampoliini kuumana ;)
Jännä juttu, että tänä individualismin riemuvoiton aikana toisaalta viljellään uskomattoman paljon stereotypioita ja niputetaan asioita!?
PoistaPressot nautittu, mieli virkeänä pomppaan trampoliinille ja kappas vaan, kohta se on kuuma. Näissä merkeissä pompoti-pom keskiviikkoa:)
Ensivisiitillä blogissasu💕Tulen lukemaan paremmalla ajalla taas...Kivaa viikkoa
VastaaPoistaKiitos visiitistä ja tervetuloa uudelleen! Käynpä poikkeamassa vastavierailulla:)
Poista