torstai 14. toukokuuta 2015
"Löydä! Opas helppoon tiedonhakuun" - ex Libris...
"Löydä! Opas helppoon tiedonhakuun", Ari Haasio, Avain, 2015, 118 s.
Ari Haasio toimii yliopettajana Seinäjoen ammattikorkeakoulun kirjasto- ja tietopalvelun koulutusohjelmassa. Hän on kirjoittanut useita teoksia tiedonhaunkinnasta ja sosiaalisesta mediasta."
(Kirjan takakansi)
"Mistä löytää tietoa? Miten löytää oikeanlaista tietoa erilaisiin tarkoituksiin? Löydä! Opas helppoon tiedonhakuun johdattaa lukijan tiedonlähteiden monipuoliseen maailmaan. Vaikka Internet dominoi tiedonhakua, arkistojen asiakirjat ja kirjastoista löytyvät laajat kirjakokoelmat ovat edelleen keskeisiä tiedonlähteitä. Teos esittelee myös muistiorganisaatioiden - kirjastojen, museoiden ja arkistojen - toimintaa ja rakennetta sosiaalista mediaa unohtamatta. Kirja soveltuu niin oppikirjaksi eri oppilaitoksiin kuin yksittäisen kansalaisen oppaaksi tiedonlähteiden monipuoliseen maailmaan." (Kirjan takakansi)
Oppaan osat ovat: "1. Johdatus tiedonlähteiden maailmaan, 2. Muistioragnisaatiot, 3. Internetin hakukoneet ja hakemistot ja 4. Lähteet. Meille tiedontulvassa räpiköiville ja tietoa sinnikkästi virrasta jäljittäville rivikansalaisille tämä on mitä selkein opas monine uusine, käyttökelpoisine vinkkeineen ja linkkeineen, jotka sekä nopeuttavat että yksinkertaistavat omaa tiedonhankintaa. Lukiessa tulevat myös omat tiedonhakurutiinit ja käytännöt oivasti haastetuiksi, terävöitetyiksi ja tarvittavin osin uuteen uskoon justeeratuiksi; mainiota!
Tiedon hankinnassa ja sen vaivattomuudessa, nopeutumiseessa ja reaaliaikaistumisessa on sitten omien koulu-, opiskelu- ja työrupeama-aikojen painettu talla pohjassa kiihdytyskaistalla.
Historian havinoissa tuntuvat olevan ne ajat, jolloin rusettipäisenä tytöntyllerönä makasin mahallani Mummilan lattialla "Pikkujättilaistä" ja kolmiosoaista "Eläinten maailmaa" selaillen. Sittemmin astuivat kuvaan muhkeat metritolkulla tilaavievät, ei suinkaan hyllyssä pölynkerääjinä vaan ahkerassa käytössä kuluvina, tietosanakirjasarjat; niiden osoittautuessa rittämättömiksi välitön kirjastoreissu. Näiden rinnalle nousivat jatkuvaan plaraamiseen eri kielten sanakirjat sekä paksuina että reissukokoisina, perus- ja erikoissanastoversioina.
Kun kootakseni esipolvia suvun vanhimmasi vakanssiin nähden varsin varhain jäätyäni aloin harrastaa geneologiaa, (btw. toimi hyvin surunpurussa), ja kurssit käytyäni kävin tiedonhankintaan oli netistä mm. HisKin: tietokantoineen paljolti apua. Silloin tällöin on tullut lähinnä Amigon ja Vaarin pelaamisen tiimellyksessä ihan kurioositeetin vuoksi haettua jotain "Encyclopedia Americanan" 30-osaisesta järkäleistöstä. Sivistyssanakirjoja tulee harvakseltaan, mutta kuitenkin rapistelluksi; niitä löytyy kolme kappaletta, painokset vuosilta 1956, 1969 ja 2003; joista vanhin täydellisimpänä on se, joka viekusta löytyy, kun lukiessani ko. sanastoa tarvitsen.
Kesämaassa köllöttää massun päällä espanjansanakirja "El Diaa"-lukiessa. Mutta siinäpä nämä hetkeä-jälkeen-dinosaurusten mallit...
Mainio opas! Ken etsii, hän löytää & saa kokea löytämisen iloa! Muisteloista muistutukseen Haasion sanoin:"Verkon ulkopuolellakin on elämää - ja informaatiota"...
Yksittäisenä kansalaisena:
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti