keskiviikko 25. lokakuuta 2017

Federico Varese: "Mafia syntymästä kuolemaan/Mafia Life" - ex Libris...



"Mafia syntymästä kuolemaan", Federico Varese, Atena Kustannus Oy, 2017,
347 s., käsikirjoituksesta suomentanut Mari Janatuinen.

"Federico Varese  (s.1965) On Oxfordin yliopiston kriminologian professori.
Hän on tutkinut järjestäytynyttä rikollisuutta eri puolilla maailmaa yli 20 vuotta. Mafia – Syntymästä kuolemaan on hänen ensimmäinen tietokirjansa suurelle yleisölle. (Kustantaja)

"Cosa nostra, Yakuza, vory-v-zakone, Honkongin triadit...
Mafioiden palkkalistoilla on tuhansia ja tuhansia jäseniä ympäri maailmaa ja ne pyörittävät miljardien bisnestä. Moskovasta Hongkongiin ja Palermosta New Yorkiin mafiat vaikuttavat niin politiikkaan ja talouteen kuin ihmisten jokapäiväiseen elämään. Mutta millaista on olla mafioso? Miten rikollisjärjestöön pääsee sisään vai pitääkö mafiosoksi syntyä? Salliiko Perhe rinnalleen oikeaa perhe-elämää? Kuinka käy, jos rikkoo mafian sääntöjä? Entä miksi globalisaatio on uhka mafialle?" (Takakansi)


Yllä oleviin ja moniin muihinkin kysymyksiin vastaa tyhjentävästi tämä Varesen teos alkaen avaavasta johdannosta.  - Kirjan runkona on kahdeksan elementtiä: syntymä, työ, johtaminen, raha, rakkaus, omakuva, politiikka, kuolema ja ruumiinavaus. Kukin luku alkaa tositarinalla. Sen jälkeen pohdin, mitä me voimme noista tarinoista oppia.
Kyseessä on valokuvin, sanastoin ja liitetiedoin varustettu, selkeästi toteutettu tietoteos, joka sisältää myös mafian säännöt ja rakennekuvauksen.

-  Jengit ovat yleensä itsenäisiä organisaatioita, kun taas mafiat ovat pyrkineet kehittämään toimintanormeja, jotka ovat yhteisiä kaikille mafiaperheille, ja mafioilla on myös paljon sellaista yhteistä, mikä erottaa ne muusta järjestäytyneestä rikollisuudesta. Ne ovat kaikki syntyneet myrskyisinä aikoina, kun ihmiset eivät ole luottaneet valtioon eivätkä valtiot ole kyenneet kunnolla hallitsemaan taloutta ( laillista ja laitonta); niissä on vaikuttavat initaatioseremoniansa, usein samankaltainen hierarkinen rakenne ja samanlaiset sisäiset säännöt, jotka koskevat jopa seksiä ja perhe-elämää; ne kaikki toimivat samoilla laillisilla ja laittomilla markkinoilla, kuten rakennusalalla, julkisissa hankinnoissa, huumekaupassa ja prostituutiossa.

-  Mafiat ovatkin alkeellisia valtionkaltaisia muodostelmia, ja jos ne saavat jatkaa olemassaoloaan ja kukoistaa, vähitellen ne korvaavat lailliset instituutiot.

On olemassa muutamia täysin omaan elinpiiriin kuulumattomia asioita ja aiheita, jotka kiehtovat mieltä ja kutkuttavat mielikuvitusta. Sitten Mario Puzon "Kummisedän" mafia on ollut yksi näistä. Sì, tämän mummon sisällä asustelee komerossa pikkuruinen mafioso. Varokaa esiäidit, sillä jostain sukututkimuksen syövereistä paljastuu vielä se esi-esinonna, jonka sydämen lupara olalla kulkenut tumma, kiharatukkainen  mies on sulattanut tai jonka sielun mandoliininrämpyttelijä on herkkään hetkeen taivuttanut.. Ks. Mafian naiset .
Ja tähän kaameaan, suureen salaisuuteen pätee Omertan laki, mikä täten tiedoksi saatetaan:)

Varesen  teos on paitsi selkeä ja mukavalukuinen napakka tietopaketti, kerronnaltaan juoheasti kulkevaa ja eläväistä tekstiä eri maiden järjestöistä yhteneväisyyksineen ja eroavuuksineen sekä globaalin mafiaverkoston toiminnan tiimoilta. Mafia on, huolimatta reippaista kitkentäyrityksistä ollut ja on edelleen melkoinen taloudellisten rahavirtojen pyörittäjä ja poliittinen vaikuttaja. Kiinnostava ja kauniisti toimitettu teos, jonka tyylikäs päällys on Jussi Karjalaisen käsialaa!

Vanhoina hyvinä Kummisedän aikoina saatoimme saada tarjouksen, josta ei voi kieltäytyä. - Mitä postmoderni mafioso tekee? - Tarjouksen, jota et voi ymmärtää.... 

 Hei Emmi ja isosti  tervetuloa mukaan matkalle:) 

- Life is hard. And then you die...

Asialla:

10 kommenttia:

  1. Pistitpä osuvan lauseen tuohon loppuun Life is hard. And then you die...
    Kyllä sitä vain toivoisi, että se loppu ei olisi yhtä kivulloinen kuin mafioosojen uhreilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mai, tuo oli kirjailijan yksiselitteinen toteamus ensilehdeltä. Koen: elämä on suuri seikkailu kahden iäisyyden välillä.
      Samoin toivon minäkin, joten loppuvuoden kliseinen "Kivutonta loppua" on relevantti ja kaikkein parasta, mitä voin kenellekään sanoa...
      Keli on sukset ulos survaiskaa, joten jos ei ihan sitä niin ainakin lumiukkoa tai -lyhtyä väsäämään. Lumista loppuviikkoa:)

      Poista
    2. Tänään syntyi aikas monta lumiukkoa ja lumilohikäärme. Ja koko porukan vaatteet olivat likomärät.

      Poista
    3. Vau Mai: lumilohikäärme hyvä te likomärkäiset! Tuo kuulostaa niin riemukkaalta, ettei kuin: oi jospa oisin saanut olla mukana:)

      Poista
  2. No jopas, tämähän on erityisen kiinnostava kirja ja olisi jäänyt huomiotta ilman sinun osuvia arvioitasi. Pistän heti varaukseen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Cara, mukava kuulla, että kiinnostus heräsi. Tuossa mafiassa, sen ylivaltiollisessa järjestäytyneisyydessä, organisaatiossa ja vallan - sekä taloudellisen että poliittisen - kahvasta kiinni roikkumisella, on paljon kiinnostavaa. Esim. selviää, mikä suuri merkitys mafialla sekasortoisessa tilanteessa oli itänaapurin hajottua ja kuinka se tilannetta kärppänä hyväkseen käytti. Lukuhetkiä:)

      Poista
  3. Taas alkoi aivoissa ja ajatuksissa kiertää. Mietin jo ennen postauksesi lukemista, eli siinä vaiheessa kun oman blogin rullassa näin sinun otsikossasi sanan mafia, että mikä siinä onkin kun aina syntyy valtarakenteita ja "meikäläiset vastaan teikäläiset" - asetelmia. Hiekkalaatikon kunkkuja, koulukiusaajia, öykkäreitä, alamaailmaa, gangstereita, diktaattoreita ...

    They made me an offer I couldn't understand - hah hah, hyvä muunnos.

    Life is hard, then you die. Verraton sekin, ja muistan milloin kuulin sen ekan kerran; Dempsey and Makepeace - TV-sarjassa 😀Verratonta huulenheittoa. Kiva kun kevensit noin mainiosti mafiapostausta.

    Telkkariin vielä viitaten, oli yksi sarja (Wiseguy) jossa päähenkilö (poliisi) soluttautui mafiaperheeseen ja alkoi jollain tapaa ihailla heitä kun he pitivät toistensa puolia, mutta sitten hänen äitinsä sanoi viisaat sanat: Jos pitää ainoastaan omiensa puolia ja tekee haittaa muille sitä meidän ei tule ihailla. Tuon muistan aina kun tulee mafiasta puhe.

    VastaaPoista
  4. Talvihuomenta Rita A ja kiitos kiintoisista mietteistä! Tulisikos tuo vastakkainasettelu jostain muinaisesta ja syvältä selkäytimestä, kun ollaan me, ollaan vahvempia? Itse vierastan suuresti yhden asian immeisiä kapea-alaisuuksineen... Ja viisaat ovat äidin sanat.

    Vaikka mafia taustoiltaan ja organisaatioltaan jne. kiehtookin, niin totuuden nimissä herään kyllä mieluummin tutusti tuhisevan (lue kuorsaavan) tummatukan (lue harmaapäisen siilitukan) viekusta kuin katkaistu hevonpää viereisellä tyynyllä rojottaen... Raikasta & reipasta viikonloppua:)

    VastaaPoista
  5. Valtavan mielenkiintoinen aihe! Sulta löytyy näitä mielenkiintoisia lukuhelmiä, pistän tämänkin muistiin: ei tiedä jos joku päivä, vaikkapa jonkin tulevan teemaviikon yhteydessä lukisin tämän. Kiitos Takkutukka! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Kaisa Reetta; noilta pienkustantamoilta löytyy kiintoisia uusia ja innostavia tuttavuksia poimittaviksi:) Mafia organisaationa ja ylirajallisuutensa sekä vaikutusvaltansa vuoksi on kiehtova rakennelma.

      Poista